Op een dag

OP EEN DAG


Hoe ziet een dag in Nachtegaai eruit?


De dag start als kinderen toekomen op school. De ene speelt nog wat buiten, de andere gaat al naar de klas en kan daar lezen, een spel spelen, een praatje slaan met de leerkracht of een klasgenoot. Om 8u40 gaat de bel en gaan alle kinderen naar de klas.

Iedereen zet zich in de kring en de kring begint. Hier vertellen kinderen. Iemand maakt verslag, we formuleren onderzoeksvragen, verdelen werk, overlopen de dag.

Na de kring gaat iedereen aan het werk. Sommigen krijgen instructie, anderen werken aan hun weekwerk, aan een onderzoek, een tekst…

‘s Middags eten kinderen in de klas, waarna ze buiten spelen.

Tijdens de namiddag is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een atelier. Kinderen engageren zich voor iets, maken een bewuste keuze. Ze kunnen ook kiezen om aan een eigen onderzoek te werken, met een project bezig te zijn, een andere leerling ergens mee te helpen,…

Op het einde van de dag komt iedereen terug in de kring voor de afsluitronde. Kinderen tonen en vertellen aan elkaar wat ze die dag deden, wat ze leerden en ontdekten en stellen vragen aan elkaar.

Na schooltijd is er de mogelijkheid om nog even op school te blijven om te werken, iets te automatiseren, iets voor te bereiden. Een leerkracht begeleidt de kinderen in de huiswerkklas.